lördag 25 december 2010

Grytor / middagar

Indisk curry
1/2 aubergine (i bitar)
2 morötter (i bitar)
1/2 gul lök (hackad)
1 vitlöksklyfta (hackad)
1/2 grön färsk chili (hackad)
2 msk olivolja
2 tsk curry
1 tsk spiskummin
1/2 burk krossade tomater
1/2 burk kokosmjölk
1 dl gröna linser
Så gör du:
1. Bryn lök och grönsaker. Krydda.
2. Häll på tomater och kokosmjölk och koka upp. Tillsätt linserna och koka i 20 minuter.

WOKADE GRÖNSAKER MED KESO
2 portioner
1/2 blomkålshuvud
1/2 broccolistånd
1 zucchini
1 rödlökar
2 morötter
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
Örtsalt
Gör så här:
1) Skär blomkålen och broccolin i små buketter.
2) Förväll dem någon minut i kokande lättsaltat vatten.
3) Skär zucchinin i små tärningar, klyfta rödlöken, strimla morötterna och pressa vitlöken.
4) Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna. Woka grönsakerna tillsammans, smaka av med örtsalt.

BÖNGRYTA MED RÅRIS
2 portioner
200 g Adzukibönor
1 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta finhackad
1/2 gul lök hackad
1 tsk ekologisk buljong
2,5 dl vatten
1 lagerblad
Ris:
1 tsk olivolja
1/2 liten gul lök hackad
2 dl råris kokt enligt anvisning på förpackningen
Gör så här:
1) Skölj och lägg bönorna i blöt i kallt vatten ca 8 timmar. Skölj dem igen, låt rinna av och ställ dem åt sidan. Fräs löken gyllenbrun i oljan i en kastrull. Tillsätt vitlöken och fräs tillsammans med den gula löken i någon minut. Koka upp bönorna i ett nytt vatten tillsammans med buljongen och lagerbladet. Koka på svag värme under lock i 20 minuter.
2) Fräs löken i oljan tills den mjuknar. Tillsätt det kokta riset och värm tills allt är varmt. Servera ris och bönor tillsammans.

HET VEGETARISK BÖNGRYTA.
2 portioner
200 gr valfria kokta bönor
1msk rapsolja
1 gula lök
1 vitlöksklyfta skivad
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk kanel
0,5 tsk curry
0,5 tsk spiskummin
0,5 röd chili finhackad
0,5 blomkålshuvud i små buketter
2 dl grönaksbuljong (utan härdade fetter
finns i din hälsokostbutik)
Gör så här:
1) Hetta upp oljan i en gryta, fräs lök och vitlök tills löken mjuknat. Tillsätt krydddorna och rör om. Tillsätt blomkålen och buljongen. Koka upp och låt småkoka i 10 minuter under lock. Tillsätt de färdigkokta bönorna. Låt sjuda i 2 minuter. Smaka av med lite örtsalt och peppar. Servera med råris.

UGNSROSTADE GRÖNSAKER

2 portioner
0,5 blomkålshuvud
0,5 liten zucchini
1st vitlöksklyfta skalad och skivad
0,5 liten fänkål delad i klyftor
1 st rödlök skalad och delad i klyftor
1 liten gul lök skalad och delad i klyftor
1 morot
1 citron
2 msk olivolja
Gör så här:
1) Sätt ugnen på 200 grader. Lägg samtliga ingredienser i en långpanna. Ringla över olivolja och sätt in långpannan i ugnen. Rosta grönsakerna i ca 30 min. Rör om med jämna mellanrum.

UGNSBAKAD ZUCCINI
2 portioner
2 små zucchini
1 msk olivolja
1 citron
2 morrötter
Gör så här:
1) Skölj och skär varje zucchini i rätt så tjocka runda skivor. Pensla på lite olja. Pressa över citron och salta. Låt zucchinin stå i ugnen i 4-5 minuter på hög värme. Servera med rårivna morötter.

BROCCOLI OCH BLOMKÅLSWOK
2 portioner
1 vitlöksklyfta
0,5 msk riven ingefära
1 rödlök i skivor
0,5 blomkålshuvud delad i buketter
1 broccoli delad i buketter
2 msk rapsolja
Lite örtsalt och peppar
2 avokado
Gör så här:
1) Värm oljan i wokpannan. Fräs vitlök, ingefära och lök någon minut. Blanda i resten av grönsakerna och fräs på ganska hög värme i 4-5 minuter. Servera genast med en avokado.

GRÖNSAKSGRYTA
2 portioner
1 broccolibukett
0,5 blomkålbukett
1 lök i klyftor
3 dl grönsaksbuljong, ekologisk
1 st lagerblad
1 klyfta vitlök, skivad
1 avokado
Smaka av med lite örtsalt och peppar
Gör så här:
1) Koka alla ingredienser utom avokadon i
buljongen under ca 5 minuter. Servera
genast tillsammans med en halv avokado.

Thailändsk lax
En asiatiskt inspirerad rätt som är enkel att tillaga.
4 portioner
4 portionsbitar laxfilé
100 g hackade cashewnötter
3 dl sweet chilisås
färsk koriander

Limesås:
2 dl matlagningsyoghurt
1 lime
salt och peppar
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Blanda cashewnötter och sweet chilisås och häll över laxen. Ugnsstek i ca 25 minuter i 200 °C. Riv limeskalet och blanda med yoghurten. Pressa i saften av en halv lime och smaka av med salt och peppar. Dekorera med färsk koriander och servera med råris.

Ugnsbakad fisk med morots -och purjolökspuré

En måltid rik på omega 3 som även hjälper till att sänka nivåer av det onda kolesterolet och höja nivåerna av det goda
4 morötter, ansade, skalade och skivade
1 purjolök, sköljd, ansad och skivad
1 msk grönsaksbuljongpulver utan vete
4 fiskfiléer av vitt kött, som kolja eller vitling, à 100 g
4 tsk olivolja, plus extra till pensling
100 g färska spritärter
2 msk hackad färsk mynta
100 g färsk vattenkrasse
100 g färsk ruccola
Förvärm ugnen till 200 °C. Lägg morötterna och purjolöken i en medelstor kastrull. Tillsätt buljongpulvret och kokande vatten så att det täcker. Koka upp på nytt, sänk sedan värmen och låt sjuda i ca 10-15 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka när man sticker i dem med en kniv. Låt svalna något, kör sedan i matberedare eller mixa med mixerstav till slät konsistens. Klä in en bakplåt med aluminiumfolie och placera filéerna på den, på lagom avstånd från varandra. Pensla fisken med olivolja. Ställ in i ugnen och baka i 8-10 minuter. Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt ärterna. Låt koka i 2-3 minuter, häll sedan av vattnet, spara ca 1 msk av spadet. Tillsätt de 4 tsk olivolja och myntan och mosa ärterna med baksidan av en gaffel. Skeda upp purén på 4 varma tallrikar. Arrangera fisken ovanpå och toppa med ärtblandningen. Garnera med generösa mängder vattenkrasse och ruccola och servera genast.

Quinoa med Ingefära & Algwok
2 personer
Ingredienser
2 dl quinoa
4 dl vatten
Lite citronjuice
1 nypa havssalt
Wok:
Rapsolja (Halners Gård)
½ gul lök
½ röd paprika
2 dl broccoli
2x2 cm färsk ingefärarot
15 gram aramealger
Tamari
Sesamfrön, solroskärnor
Skölj quinoan noga och koka den i dubbelt så mycket vatten under lock i ca 15 min. Häll ev bort överflödigt vatten.
Sätt ugnen på 175C.
Under tiden quinoan kokar blötlägg algerna i en skål med vatten i ca 5 min.
Skär löken, paprikan och broccolibuketterna i mindre bitar.
Skala och finhacka eller riv ingefäran.
Koka broccolin i någon minut och häll av vattnet.
Woka löken, paprikan, broccolin och ingefäran i rapsoljan.
Tillsätt de avrunna, lätt skurna algerna och låt dem steka med en stund.
Smaka av den wokade röran med tamari, rör runt och smaka av igen.
Under tiden så kan sesamfröna och solroskärnorna rostas lätt i ugnen. Lägg dem i en ugnssäker form i varm ugn i några minuter. Det går också bra att rosta fröna i en stekpanna på medelsvag värme under omrörning i någon minut.
Pressa lite citron över quinoan, tillsätt en nypa salt och fluffa till den med en gaffel.
Lägg upp quinoa på varje tallrik och placera woken ovanpå quinoan.
Strö de rostade sesamfröna och solroskärnorna över.
Vackert och läckert med de svarta algerna mot den ljusa quinoan och den röda paprikan!

Ljummen Quinoasallad

Ingredienser
4 dl quinoa
8 dl grönsaksbuljong
2 avokador
200 gram fetaost
1 rödlök
1 ask körsbärstomater
20 svarta oliver

Dressing
1 msk vinäger
3 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Koka upp vatten med grönsaksbuljong.
Lägg i quinoan och koka utan lock 15-20 minuter på medelvärme.
Skär avokadon och fetaosten i bitar.
Hacka rödlöken.
Blanda ihop ingredienserna, strö på körsbärstomater och oliver.
Tillsätt dressing.
Salladen serveras ljummen.

Inga kommentarer: