fredag 13 januari 2017

Beat the heat

Min åttonde gången i en hot yoga klasss blev direkt efter jobbet. Funkar alldeles utmärkt, om man bara äter lätt under dagen och dricker mycket vatten, vilket är lätt om man häller upp en kanna som man ställer på skrivbordet.
Jag inser att jag fortfarande är lite..rädd är väl fel ord.... men kanske orolig... för vad hettan gör med mig när jag tränar. Nu har jag ju klarat av hot yoga sju gånger tidigare, och även om jag blivit sjuk efteråt några gånger så har jag ju fullföljt klasserna utan att vila särskilt mycket. Men jag har fortfarande stor respekt för hettan och är mån om att jag ser till att jag andas hela tiden, kraftigt när det behövs och slappnar av i ansikte och axlar. Och det är ju bra med att jag är uppmärksam på kroppens reaktioner och andningen för det bidrar ju bara positivt till både djupet i ställningarna och till flowet som kommer av att man bara är här nu, närvaron ökar markant.

Idag blödde jag näsblod, men jag har lärt mig att snoret bara rinner så jag bunkrar upp med lite papper och fick stoppa upp lite papper i näsan. Inte helt optimalt när man ska andas genom näsan. Men det gav med sig efter bara några minuter.

Jag har sedan jag börjat tyckt att de tre första övningarna är värst, kanske särskilt den första som inkluderar en andingsövning. Men denna gång flög vi igenom både de ställningarna och alla de andra stående och jag fick ett skönt flow. Även denna gång tyckte jag att det blev minde hett och tänkte att värmesystemet hade ballat ut och blåste ut kall luft istället. Mycket möjligt att yogaläraren gick och drog ned värmen eftersom hon hade en klass redan 30 minuter efter oss.

Denna gång blev jag precis som sist väldigt pigg och mådde bra, så bra att jag hade svårt att sova och vaknade redan innan fem. Stor skillnad mot de första gångerna där jag blev en zombie efteråt. Men helt klart gör hot yogan något med mig, kanske kanske håller kroppen på att balansera upp sig och att det är därför jag slängs mellan ytterligheterna.Vi får se längre fram

tisdag 10 januari 2017

Hot yoga ersätter springandet

Oj vad jag har sprungit de senaste åren. Hit och dit. På två maraton, flera halvmaraton och vareviga dag sprang jag mina sex kilometer som minst.
Sen blev jag så trött på allt i höstas, det var inget roligt längre utan hade nästan blivit som en tvångstanke att de sex kilometerna skulle genomföras no matter what. Först bråkade lusten med mig och sen började  hälarna att protestera. Det gjorde ont under hälarna och efter att ha googla symptomen lekte jag amatörläkare och gav mig själv diagnosen att hälkudden var punkterad. Det verkar som fettet under hälarna har plattats ut, typ....
Min slutsats är det inte håller att springa varje dag - för mig. Kanske om jag vägde mindre och utvecklar ett bättre löpsteg, möjligtvis.

Så vad gör en rastlös själ i en lite för fluffig kropp? Jo, hon provar den jävligaste yogan av dem alla. Hot yoga i Bikramstil. Jag känner mig allt för väl - och även om jag älskar att vistas i värm så vet jag att jag nästan får panik av att träna när det är för varmt - och valde att köpa ett tre månaders kort direkt utan att prova innan. Av ren snålhet kommer jag att fortsätta oavsett vad.

Första gången, den 26 december så fick jag just lite panik över värmen och svetten som bara rann ned längst kroppen. Det var så fruktansvärt jobbigt och efteråt var jag sjuk i ett och ett halvt dygn. Ont i huvudet, nästan migrän- inte ens tabletter hjälpte och så vansinnigt trött. Andra gången blev det lite lite lite lättare och samma sak hände igen; ont i huvudet och trött, trött, trött.

Sen gick det sakta uppför. Jag gick dit, började försöka andas korrekt och mycket trots jobbiga ställningar, för jag insåg att jag höll andan när jag gjorde vissa jobbiga positioner och det var det som skapade syrebrist och ont i huvudet. Jag fick ont i axlar och armar, men började korrigera mina positioner (ner med axlarna, slappna av i nacken, slappna av i ansiktet, försöka le) och det blev bättre.

Sen slog gång 6 till och däckade mig igen. Kände mig så sjuk igen, fick krypa till jobbet med huvudvärkstabletterna i fickan.

Men så, idag gick jag min 7:e gång och allt bara liksom lossnade. Ingen värk, ingen affekt, massor av svett men ingen dränerande känsla. Jag till och med klagade på att värmen gick ned när jag gick därifrån med sminket rinnande som stora pandaögon.

Sent ska yoga-tanten i mig vakna och vem vet, kanske blir jag besatt?