måndag 29 mars 2010

Två recept till!

Köttpiroger från VV
ProPoints™ värde: 8
Portioner: 16

Ingredienser
2 dl Vatten, ljummet 37°
1 pkt Jäst, 50g
4 dl Vetemjöl
1/2 tsk Salt
1 1/2 dl Margarin flytande 80%
4 st Ägg
8 dl Vetemjöl
1 st Ägg,

Fyllning
2 st Lök
2 tsk Olja
2 tsk Chilipeppar
400 g Nötfärs max 10%
2 klyfta/klyftor Vitlök, pressade
1 tsk Salt
1 krm Svartpeppar
1 tsk Oregano
2 krm Paprikapulver
2 krm Chilipulver
2 msk Sweet chilisås
2 msk Vatten
Instruktioner
Blanda vatten och salt i en skål, smula ner jästen och rör om tills jästen är löst. Rör i 4 dl mjöl och låt jäsa till dubbel storlek. Smält margarinet och rör ihop med 4 ägg och häll ned i degen. Tillsätt resterande mjöl. Börja med fyllningen: Finhacka lök och fräs den mjuk i olja. Skär ytterst tunna skivor av chilifrukt, peta bort kärnor och vita mellanväggar. Rör ner chili i lökfräset, sätt till färsen och fortsätt att fräsa under omrörning tills färsen grynar sig. Rör ner övriga ingredienser, sänk värmen och låt puttra under lock i 10 minuter. Smaka av med kryddor. Kavla ut degen och lägg på fyllning, vik och pressa ihop kanten med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225° ca 10-15 min.

Yakinoki - mums
Recept för två personer, ca 40 min:
300 g skivad entrecote, be de i chark-disken att skiva tunt
3 msk japansk soya
2 msk socker
3 msk finskuren purjolök
1 msk pressad vitlök
1 msk rostade sesamfrön
0,5 msk färsk riven ingefära
0,5 finhackat päron
1 nypa svartpeppar
1msk sesamolja
Rör ihop allt förutom sesamolja och lägg i entrecoten och där ska den marineras i 30 minuter. Koka jasminris under tiden. Släng i sesamoljan i pannan och stek entrecoteröran hastigt och väldigt varmt, lägg hela rörad på tallrik tillsammans med riset, mums!

Påskmat - planering

Som alla andra bantande kvinnor fungerar jag allra bäst om jag får planera min mat och min motion. Då blir det inte det där glidande "bara en" "bara nu" och alla andra "bara" man har på lager.
Följande påskmat står på vårt bord
Pizza - tortillabröd, hemlagad fyllig tomatsås, ruccola, pyttelite ost och så serranoskinka.
Tunnbrödsrullar - tunnbröd, rökt lax, creme fraiche, avocado
Lamm med rotfrukter, något mumsigt recept på rätten i ugn.
Bakpotatis med creme fraiche och rom, sallad
Ägg, sill och lite annat som tillhör en traditionell påskmiddag.

Ja, sen var fantasin slut
Men tills dess ska vi äta:
Chili con carne med hemmakokta bönor - tisdag
Kyckling i rödcurry och kokosmjölk - onsdag

Jag får äta godis någon dag och ett glas vin då och då. Inget dåligt samvete under påsk alltså.
Däremot är det morgonpromenader som gäller, 45 minuter minst!

Efter påsk är det hardcore igen. Träna och dieta igen!